Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Πως θα «γιορτάσουν» τα μουσεία τη Διεθνή Μέρα Μουσείων

Τιμώμενο μουσείο το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

fosphotos.gr
fosphotos.gr

Έως τις 31 Μαΐου, πληθώρα εκδηλώσεων στα μουσεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνoύς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου.  Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα την ενδιαφέρουσα εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». Τιμώμενο μουσείο για το 2013 είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού. Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει

Φέτος για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης. Η αρχαία παράδοση έλεγε ότι ο Θεμιστοκλής, θέλοντας να ενισχύσει την μαχητικότητα των ανδρών του πηγαίνοντας προς τη Σαλαμίνα, τους έδειξε δύο πετεινούς που μάχονταν με πείσμα. Από τότε καθιερώθηκαν οι αλεκτρυόνων αγώνες (κοκορομαχίες) στο Διονυσιακό θέατρο, όπου ο θρόνος του ιερέα του Διονύσου κοσμούταν με δύο μαχητικούς πετεινούς.

Την ημέρα αυτή, το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα πραγματοποιούν για ενήλικες και παιδιά δράσεις με θέμα τον πετεινό στις αίθουσες του Μουσείου.

Στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Η πολυμελής ορχήστρα αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως μαθητές και φοιτητές, με κοινό χαρακτηριστικό την άψογη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, το μεράκι και το αστείρευτο ταλέντο τους. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής.

Παράλληλα, έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, το Μουσείο Ακρόπολης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art Athina, στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), με παρουσίαση ποιοτικών αντιγράφων από τις συλλογές του.

Διήμερος εορτασμός στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 17 και 18 Μαΐου.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από δράσεις που επικαιροποιούν την προσφορά της ως κοινωνικού αγαθού στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που ανανεώνεται προσαρμοζόμενη συνεχώς στα νέα δεδομένα. Οι δράσεις απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, μαθητές και φοιτητές, αλλά και σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.
Οι εταιρείες Δεληολάνης- Old Bakers και το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου θα υποστηρίξουν τη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μουσείου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ

ώρα 10.00
«Σχεδιάζω ένα νόμισμα. Η παράσταση και το μήνυμα της». Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για σχολικές ομάδες.
ώρα 11.00
«Ιστορίες πίσω από τα νομίσματα στο τότε και στο τώρα». Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για σχολικές ομάδες.
ώρα 12.00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα.
ώρα 18.30
Θεματική Περιήγηση από τον ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Κορρέ με θέμα «Το Ιλίου Μέλαθρον, η οικογένεια Σλήμαν και ο Ερνέστος Τσίλερ». Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων απαιτείται δήλωση συμμετοχής (τηλ: 210-3643774, 210 -3612519 – γραφείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων).
ώρα 20.30
Συναυλία του συνθέτη Γιώργου Λυκούρα με το μουσικό συγκρότημα «ο πάπυρος του κ. Fackelmann» (Μυρτώ Καμβυσίδη, Ιωάννα Κάππου και Χάρης Παπανικολάου, τραγούδι, Κατερίνα Λέκκα, ακορντεόν, Ανδρέας Αρβανίτης, λύρα κρητική, Μάριος Κουρουνιώτης, κιθάρα, σάζι, Γιώργος Κασσαβέτης κρουστά, Χάρης Παπανικολάου τραγούδι και ούτι, Γιώργος Παπιώτης τραγούδι, κρουστά και ούτι και Ειρήνη Χαριτάκη, πιάνο, φωνητικά, σάζι και σαξόφωνο).

Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By