Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Γκουαντάναμο: Σε απεργία πείνας οι μισοί κρατούμενοι

Από τους συνολικά 166 κρατούμενους, οι 86 πραγματοποιούν απεργία πείνας.

guantanamo protestΣτην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα περισσότεροι από τους μισούς κρατούμενους έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της φυλακής, επιβεβαιώνοντας ότι η διαμαρτυρία που ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου διογκώνεται.

Οι 84 από τους 166 κρατούμενους πραγματοποιούν απεργία πείνας, ενώ 16 από αυτούς σιτίζονται αναγκαστικά, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Σάμιουελ Χάουζ. Από αυτούς τους 16, οι πέντε νοσηλεύονται χωρίς όμως να κρίνεται κρίσιμη η κατάσταση της υγείας τους.

Από τις αρχές της εβδομάδας, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των κρατουμένων που προσχωρούν στο κίνημα διαμαρτυρίας: από 45 απεργούς πείνας την Τρίτη, αυξήθηκαν στους 63 την Παρασκευή και στους 77 το Σάββατο.

Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας όταν οι φύλακες ερεύνησαν τα Κοράνια τους με τρόπο που οι ίδιοι θεώρησαν ιεροσυλία. Για άλλους ωστόσο ο λόγος της απεργίας πείνας είναι η συνεχιζόμενη κράτησή τους επί 11 χρόνια, χωρίς να έχουν δικαστεί και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By