Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Δένδιας: Ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την έξοδο από την κρίση

nikos-dendias

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ώστε να δημιουργήσουμε παράλληλες διαδικασίες, συγκεκριμένου χρόνου, για να απελευθερωθούν εκείνες οι επιχειρηματικές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες. Η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου είναι βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια», στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο υπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την έξοδο από την κρίση, με σαφή οδικό χάρτη, με μειώσεις εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, περικοπές του ενεργειακού κόστους, μείωση του φορολογικού βάρους και διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και να αλλάξει το Πτωχευτικό Δίκαιο προκειμένου να μην εγκλωβίζεται ο επιχειρηματίας.

«Προσέλκυση κεφαλαίων και απελευθέρωση δέσμιων επιχειρηματικών κεφαλαίων» είναι ο στόχος μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Δένδιας ενώ σε ερώτηση επιχειρηματία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, είπε ότι σκοπός είναι η μείωση του κόστους του εξαγωγέα κατά 50% και επενδύσεις στις υποδομές.

Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι παραδεκτή η βία «και σκηνές όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στην Ερμού την περασμένη Κυριακή, δεν τιμούν τη χώρα». Επεσήμανε ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και θα προσμετρηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου σε λίγους μήνες, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών εκτιμά ότι το μέτρο θα πάει καλά και ότι θα πραγματοποιήσει μελέτη για την αποτελεσματικότητα του τον Μάρτιο του 2015 η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στον επιμελητηριακό θεσμό ώστε να γίνει πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στα προβλήματα ρευστότητας, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και κόστους δανεισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θα παρέχει δυνατότητες αναδιάρθρωσης, αλλά θα επιτρέπει κυρίως την ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικό κόστος» επεσήμανε ο πρόεδρος. Υπογράμμισε ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση και την έξοδο των τραπεζών στις αγορές, τα επιτόκια των χορηγήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν απαγορευτικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της ρευστότητας ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι απαιτούνται κινήσεις όπως:
– Επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
– Εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την πρόταση των Επιμελητηρίων: κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.

By