Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Δεν συνελήφθη η 27χρονη Σουδανή

Η υπόθεση της 27χρονης αυτής γυναίκας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Δύση και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

soudani 27xronwn

Η νεαρή Σουδανή, η καταδίκη της οποίας σε θάνατο επειδή προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό ακυρώθηκε χθες, δεν έχει συλληφθεί εκ νέου, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές και πρόσθεσαν ότι γίνονται προσπάθειες για να βγει από τη χώρα με τον σύζυγό της, Αμερικανό πολίτη, και τα δύο τους παιδιά.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώθηκε από τη σουδανική κυβέρνηση ότι η οικογένεια κρατήθηκε προσωρινά για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο για θέματα που αφορούσαν το ταξίδι τους (…) Δεν έχουν συλληφθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ.

Σύμφωνα με μια πηγή από το περιβάλλον της Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, η 27χρονη γυναίκα και ο σύζυγός της είχαν συλληφθεί σήμερα στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν από το Σουδάν.

«Η (σουδανική) κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλείς (…) Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τους Σουδανούς αξιωματούχους για να διασφαλίσουμε την άμεση και ασφαλή αναχώρηση (της οικογένειας) από το Σουδάν», υπογράμμισε η Χαρφ χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται στο ζευγάρι και τα δύο μικρά παιδιά τους.

Η Ισάγκ, κόρη μουσουλμάνου αλλά χριστιανή η ίδια όπως και ο σύζυγός της, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σουδάν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 15 Μαΐου με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στη χώρα και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Η υπόθεση της 27χρονης αυτής γυναίκας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Δύση και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γυναίκα, μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών που βρισκόταν στη φυλακή μαζί της, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία». Βάσει της σαρίας μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί μη μουσουλμάνο και κάθε γάμος τέτοιου είδους θεωρείται μοιχεία.

Η Ισάγκ ήταν έγκυος όταν καταδικάστηκε και γέννησε στη φυλακή ένα κοριτσάκι δώδεκα ημέρες αφού καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το κελί που μοιραζόταν με άλλες γυναίκες σε μια κλινική της φυλακής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαιρετίσει την απελευθέρωσή της, ενώ παράλληλα ζήτησε από το Χαρτούμ να ακυρώσει τον νόμο που απαγορεύει την αλλαγή θρησκευτικής πίστης.

Ο σύζυγος της Ισάγκ, ο Ντάνιελ Ουάνι, είναι αμερικανός πολίτης με καταγωγή από το Νότιο Σουδάν.

By