Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ ζητεί η ΕΣΑμεΑ

Ζητούν την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από το φόρο

akinita610_181213

Διορθωτικές κινήσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για τα άτομα με αναπηρία ζητεί η ΕΣΑμεΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου η Συνομοσπονδία είχε ζητήσει διορθώσει σε ό,τι αφορά στην απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από το φόρο.

«Οι προτάσεις της, παρόλο που ήταν απόλυτα αιτιολογημένες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, στην παρούσα περίοδο οι διορθωτικές κινήσεις επί της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 που προτείνονται είναι:
• Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 να ισχύσουν για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος με αναπηρία να οριστεί στα 250 τετραγωνικά μέτρα.
• Το εισοδηματικό κριτήριο της παρ. 2 του άρθρου 7 να αυξηθεί από τις 12.000 € στις 20.000€ για πλήρη απαλλαγή από το φόρο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 – 40.000€ να καθορισθεί έκπτωση φόρου σε ποσοστό 50%.
• Ο υπολογισμός του εισοδηματικού κριτηρίου να βασιστεί στο καθαρό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό οποιαδήποτε επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος (εξωϊδρυματικό – προνοιακά επιδόματα αναπηρίας).
• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που κατέχουν οι αναγνωρισμένες οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος.

By