Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Η ΕΕ ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία

Σκληρή κριτική ασκεί η Ε.Ε. στη Ρωσία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Copyright: Reuters | Francois Lenoir
Copyright: Reuters | Francois Lenoir

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ανησυχίες τόσο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία όσο και για το κύμα των περιοριστικών νόμων και τις διώξεις κατά των ακτιβιστών.

Η Ε.Ε. στέκεται στις περιπτώσεις των διαδηλωτών που συνελήφθησαν σε μια διαδήλωση την παραμονή της τελετής ανάληψης καθηκόντων από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το περασμένο έτος, που περιμένουν ακόμη να δικαστούν, καθώς και σε ένα νέο νόμο που απαιτεί από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να εγγραφούν στα αρχεία ως «ξένοι παράγοντες».

«Και οι δυο πλευρές συζήτησαν εκτενώς την ανησυχητική κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρει η ΕΕ σε ανακοινωσή της, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με Ρώσους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία κατηγορούν τον Πούτιν για καταστολή των αντιφρονούντων, αφότου επέστρεψε στο αξίωμα του προέδρου, η οποία όπως λένε έχει ως στόχο να ενισχύσει την παραμονή του στην εξουσία.

Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που επηρεάζουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρωσία, και ζήτησε η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης θα μπορούν να εργαστούν ελεύθερα.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, αρνείται ότι επιβάλει καταστολή στους αντιπάλους του και ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για πολιτικούς σκοπούς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By