Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΕΕ: Απειλές του Κάμερον για Brexit λόγω του Γιούνκερ

Ο επικεφαλής της Βρετανίας επαναφέρει το θέμα του δημοψηφίσματος

MERKEL-CAMERON_2927197b

Την πλήρη αντίθεση του με την επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ηγεσία της Κομισιόν εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έλαβε χώρα την Τρίτη 27 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel.

Σύμφωνα με το άρθρο,  την ώρα που οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κομμάτων συμφωνούσαν να προτείνουν τον Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ ως διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) έλαβε χώρα ένα σκληρό πόκερ ανάμεσα κυρίως στην Βρετανία και τις περισσότερες άλλες χώρες, καθώς η Γηραιά Αλβιώνα δεν επιθυμεί να δει σε καμία περίπτωση έναν φεντεραλιστή από το Λουξεμβούργο να αναλάβει την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με πηγές «μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» τις οποίες επικαλείται το Spiegel, ο κ. Κάμερον απείλησε τους εταίρους του πως αν επιλέξουν και προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Γιούνκερ θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνησή του και ενδεχομένως να επισπεύσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρα στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά είναι γνωστό ήδη αμέσως μετά τις εκλογές πως  ο Ντέιβιντ Κάμερον αναζητεί συμμαχίες, κυρίως μ την Ουγγαρία και κάποιες χώρες της Βαλτικής ώστε να σχηματίσει μειοψηφία αρνησικυρίας και να μπλοκάρει ένα φιλοευρωπαϊιστή από το να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν καθώς και να υποβαθμίσει όσο μπορεί το θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να απέφυγε εκείνη το βράδυ να στηρίξει άμεσα τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά μία μόλις ημέρα μετά δήλωσε δημοσίως πως η Γερμανία και η Χριστιανική ¨Ένωση στηρίζουν των πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. 

By