Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Εισροές 92 δισ. δολαρίων στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για το 2013

Ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» των off shore προορισμών

0122_offshorewealth_630x420

Τη υψηλότερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων απ” ότι οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Βραζιλίας μαζί είχαν το 2013 οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι σύμφωνα με μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το αρχιπέλαγος αυτό της Καραϊβικής, ένας φορολογικός παράδεισος που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για επενδύσεις κατά την τελευταία πενταετία.

Το 2013 εισέρρευσαν στη χώρα 92 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ).

Το ποσό αυτό είναι το τέταρτο υψηλότερο παγκοσμίως.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανήλθαν στα 159 δισ. δολάρια. Η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως είχε 127 δισ. δολάρια ξένων επενδύσεων ενώ η Ρωσία, στην τρίτη θέση, είχε μόλις 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η Βραζιλία και η Ινδία ακολουθούν με μεγάλη διαφορά, με 63 δισ. δολάρια η πρώτη και 28 δισ. δολάρια η δεύτερη.

Για τις περισσότερες χώρες οι άμεσες ξένες επενδύσεις αφορούν κυρίως εξαγορές από εταιρείες του εξωτερικού ή νέα επενδυτικά προγράμματα από ξένους ομίλους.

Στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους τα περισσότερα χρήματα μπαίνουν και βγαίνουν γρήγορα από τη χώρα ή μεταφέρονται μέσω λογαριασμών μεγάλων εταιρειών, τις οποίες η ΔΗΕΕΑ αποκαλεί «διεθνικές» (TNC).

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By