Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ελληνικός Κρύος»: τώρα έχουμε τον δικό μας freddo

Οι ανατροπές για τις οποίες διψά η Ελλάδα, τελικά προκύπτουν από τους παθιασμένους επαγγελματίες της εστίασης. Ναι! Ο Ελληνικός καφές πίνεται πια και με… καλαμάκι!

Του Δημήτρη Μαχαιρίδη
dimitri.machairidis@gmail.com
Meliartos (39)

Ο “Μελίαρτος”, που ξεμύτησε πρόσφατα, down town Athens, Ερμού & Αιόλου γωνία, τολμά και παντρεύει με επιτυχία παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με μοντέρνες εκδοχές, όπως η καινοτόμα γαλατόπιτα ή η μανιάτικη πίτα. Επιτομή της τολμηρής καινοτομίας made by Meliartos είναι ο “Ελληνικός Κρύος”. Ναι, ο ελληνικός καφές, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε ζεστό, με φουσκάλες και καϊμάκι, σε μικρό ποτήρι και δεκάδες εκδοχές -γλυκύς, βραστός, μέτριος, σκέτος, με ολίγη κλπ- τώρα κυκλοφορεί και κρύος. Επίθεση στον espresso freddo; Όχι απαραίτητα.

Ο Δημήτρης Διγενόπουλος και η υπόλοιπη ομάδα του Μελίαρτου ήθελαν να προσφέρουν εκτός από τον ζεστό ελληνικό και έναν ελληνικό κρύο, που ο πελάτης να μπορεί να τον πάρει μαζί του στο γραφείο ή στο δρόμο. Ανέθεσαν, λοιπόν, το εγχείρημα στον παγκοσμίως βραβευμένο barista Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος πειραματίστηκε αρκετό καιρό προκειμένου να καταλήξει στην πρωτότυπη και πολύ επιτυχημένη έκδοση του “Ελληνικού Κρύου”.

DSC_1816Ο Σταύρος Λαμπρινίδης αναζήτησε διαφορετικό χαρμάνι από εκείνο του ζεστού καφέ. Δούλεψε το blend για τον “Ελληνικό κρύο” με την Νέκταρ, την εταιρία που καβουρντίζει καφέδες στο Άργος από το 1951. Ο παραδοσιακός ελληνικός είναι πιο ξανθός. Για τον “Ελληνικό Κρύο” επιλέχθηκε πιο σκούρο καβούρντισμα, έτσι ώστε όταν πρστίθενται τα παγάκια να μην αλλοιώνεται η γεύση του καφέ. Τον ίδιο καφέ θα το βρείτε και στα ράφια του Meliartos σε μια post modern συσκευασία της Νέκταρ. Ο “Ελληνικός κρύος” στον Μελίαρτο ετοιμάζεται πάντα στη χόβολη, για να βγάλει όλο το άρωμά του και τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Μετά ο καφές πρέπει να περάσει μέσα από ένα ειδικό έμβολο, προκειμένου να κατακρατηθεί το κατακάθι του καφέ. Ο Σταύρος Λαμπρινίδης διάλεξε ένα έμβολο που ενώ κατακρατά το κατακάθι δεν κρατά τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, τα οποία φιλτράρονται στο ποτήρι. Τελευταία φάση πριν το σερβίρισμα, το χτύπημά του καφέ με τον πάγο, καλαμάκι και ο “Ελληνικός κρύος” έτοιμος.

Meliartos (32)

Οι Έλληνες ήταν διστακτικοί στην αρχή, παρατηρεί ο Δημήτρης Διγενόπουλος. Ποιος είπε ότι δεν είμαστε συντηρητικός λαός; Οι περισσότεροι, βέβαια, μετά την πρώτη φορά επέστρεψαν στο Meliartos για τον “Ελληνικό Κρύο”. Οι τουρίστες, αντίθετα, ανταποκρίθηκαν με πολύ πιο ανοικτή διάθεση στο εγχείρημα.

Πολλοί που γνώριζαν τον παραδοσιακό ελληνικό, ενθουσιάστηκαν με τον “Ελληνικό Κρύο”. Κάποιοι απόρησαν γιατί έκανε τόσα χρόνια να λανσαριστεί, μου λέει ο Δημήτρης Διγενόπουλος. Ίσως γιατί δεν μπορείς να διαβάσεις το φλυτζάνι σκέφτομαι, ενώ τραβώ μια ρουφηξιά “Ελληνικού κρύου”. Ναι ο ελληνικός καφές πίνεται πια με καλαμάκι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By