Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

ΕΛΠΕ: Άντλησαν 400 εκατ. δολάρια από 2ετές ομόλογο

Το 50% της έκδοσης προήλθε από διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με την εταιρία

elpe-660

 

Το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων άντλησαν τα «Ελληνικά Πετρέλαια» τη Δευτέρα από την έκδοση διετούς ομολόγου, με σταθερό επιτόκιο στο 4,625%.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 1,4 δισ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός μερικών ωρών από την έναρξη της διαδικασίας και το ύψος της έκδοσης να ανέλθει στα 400 εκατ. δολάρια. 

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δολαριακής έκδοσης Ευρω-ομολόγου στην ιστορία της Ελληνικά Πετρέλαια επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις προοπτικές και τη στρατηγική της εταιρείας.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού  μίγματος και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου σε δολάρια.

Το ύψος της ζήτησης, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και η συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας, αποδεικνύουν τη δυνατότητα της Εταιρείας να διευρύνει περεταίρω τις πηγές χρηματοδότησής της».

Οι ομολογίες, έκδοσης Hellenic Petroleum Finance PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου 2014 και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A. και HSBC Bank plc είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της έκδοσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By