Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε όλες τις ενστάσεις του πρώην υπουργού, ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ.

akis-diki-3

Την απόρριψη όλων των βασικών ενστάσεων που υπέβαλε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο έκρινε νομικά αβάσιμη την ένσταση περί εξάλειψης του αξιόποινου λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος, που είναι η δωροδοκία. Στο σκεπτικό του, επικαλέστηκε και τον νέο νόμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο οποίος δεν θέτει πλέον ως προϋπόθεση τη δίωξη του υπαίτιου για βασικό αδίκημα.

Αντίστοιχα απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για ακυρότητα της προδικασίας, για την κλήτευση Τσοχατζόπουλου, για την εκκρεμοδικία κ.α.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει κατά την πρόοδο της διαδικασίας επί της ενστάσεως της Βίκυς Σταμάτη για τον τόπο τέλεσης της αποδιδόμενης σε αυτήν νομιμοποίησης εσόδων, από παράνομη δραστηριότητα. Αν δηλαδή είναι η Ελλάδα ή η Ελβετία.

Εμμένει στην κλήση του ΚΥΣΕΑ ο πρώην υπουργός

Την ίδια ώρα, η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε αίτημα για την κλήση του ΚΥΣΕΑ -της επίμαχης περιόδου- προσθέτοντας στους μάρτυρες που ζητά να κληθούν και τους πρώην υπουργούς Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος το 2009 ειχε αντιπαρατεθεί στη Βουλή με τον τότε υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα των υποβρυχίων.

Αίτημα με το οποίο συντάχθηκε και ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος. Από την πλευρά της, η πολιτική αγωγή είπε στο δικαστήριο, ότι δεν συναινεί στο αίτημα επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί, όταν της δοθεί ο λόγος.

Εμπλοκή Κύπριου υπουργού στις offshore

Εν τω μεταξύ, οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, αναμένεται να καλέσουν σε απολογία τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη αλλά και τον γιο του Μιχάλη.

Η κατηγορία για την οποία καλείται να λογοδοτήσει ο Κύπριος πρώην υπουργός και ο γιος του, αφορά παράνομες αμοιβές περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρονται να διακίνησαν , με τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το υπουργείο Άμυνας των ΤΟR-M1.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος εντόπισαν υπεράκτια εταιρία, μέσω της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν χρήματα σε λογαριασμό στην Κύπρο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By