Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Εντατικοί έλεγχοι για 1648 «ύποπτες» συντάξεις

ergasias asfalisi

Για «γκρίζα περιοχή» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Εντατικούς αυτοπρόσωπους ελέγχους θα πραγματοποιήσει το επόμενο 10ήμερο το υπουργείο Εργασίας, μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που ανέδειξαν καταβολές συντάξεων που αμφισβητείται η νομιμότητα της καταβολής τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο «εντοπίστηκαν 1648 «ύποπτες» περιπτώσεις από τις 114.288 συντάξεις αιτία θανάτου που καταβάλλει ο οργανισμός (ποσοστό 1,44%)». Αυτό προέκυψε μετά από διασταυρώσεις στις οποίες απαιτήθηκε η συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα«οι διασταυρώσεις αφορούν 499.803 συντάξεις αιτία θανάτου, εκ των οποίων οι 265.692 χορηγούνται από το ΙΚΑ, οι 119.823 αφορούν το Δημόσιο και 114.288 συντάξεις αφορούν τον ΟΑΕΕ». Στα επιμέρους αποτελέσματα των ελέγχων – σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εργασίας- «σε 84 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι χορηγούνταν συντάξεις αιτία θανάτου είτε σε άγαμες θυγατέρες που είχαν τελέσει γάμο, είτε σε χήρους και χήρες που είχαν ξαναπαντρευτεί. Για αυτές τις περιπτώσεις ενημερώθηκε ήδη η ΗΔΙΚΑ και διακόπτεται άμεσα η καταβολή των συντάξεων ενώ όσοι λάμβαναν τις παροχές θα κληθούν από τον ΟΑΕΕ για διευκρινίσεις. Επίσης 1564 περιπτώσεις κρίθηκαν ως «ύποπτες» και αδιευκρίνιστες και ο ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα αυτοπρόσωπους ελέγχους και σε αυτές τις περιπτώσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Η στενή συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει καρπούς. Ήδη με τους πρώτους εσωτερικούς ελέγχους προχωράμε στο νοικοκύρεμα και αυτής της τελευταίας «γκρίζας» περιοχής στο συνταξιοδο­τικό σύστημα της χώρας μας και το σημαντικότερο χωρίς να ταλαιπωρούμε όλους τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν σύνταξη αιτία θανάτου. Στόχος μας είναι εντός του 2013, το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα να καταστεί ένα από τα πιο αξιόπιστα και σύγχρονα συστήματα ελέγχου συντάξεων ισοδύναμο με αυτά των πιο προηγμένων χωρών και να εξαλείψουμε κάθε μορφής παραβατικότητα και να φωτίσουμε κάθε γκρίζα ζώνη. Σήμερα, αρχής γενομένης από τον ΟΑΕΕ, ξεκινούν αυτοπρόσωποι έλεγχοι στο «ύποπτο δείγμα» ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Δημόσιο και το ΙΚΑ».

By