Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

«Εξιλαστήριο θύμα» ο Μ. Σαρρής για τον γερμανικό τύπο

Το επίκεντρο η παραίτηση του Μ. Σαρρή, η εκτίναξη της ανεργίας στην ευρωζώνη και η κριτική στη Γερμανία για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση στην επισκόπηση του γερμανικού τύπου.

Consilium of the EE
Consilium of the EE

Την παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή από τη θέση του υπ. Οικονομικών στην Κύπρο σχολιάζει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Ακόμη κι αν ο Σαρρής αποδείξει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά τις τρομακτικά λανθασμένες αποφάσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, ένα είναι σαφές: ως υπουργός Οικονομικών ο Σαρρής θα τελούσε υπό ασφυκτικές πιέσεις και θα γινόταν βάρος για τον ήδη αποδυναμωμένο πρόεδρο Αναστασιάδη».

«Εξιλαστήριο θύμα» χαρακτηρίζει τον Μιχάλη Σαρρή η Neue Osnabrücker Zeitung, που σημειώνει ότι «εντούτοις με αυτό τον τρόπο ο Αναστασιάδης δεν κατάφερε να περάσει στο πολιτικό απυρόβλητο. Σαν να μην ήταν οι μελλοντικές προοπτικές της χώρας ήδη αρκετά ζοφερές μετά την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, έρχεται τώρα να προστεθεί η υποψία ότι πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, η ελίτ της Κύπρου μετέφερε μέρος της περιουσίας της στο εξωτερικό».

Η Märkische Oderzeitung παρατηρεί: «Βέβαιο είναι ότι λίγο πριν την απόφαση για το πακέτο βοήθειας της Κύπρου και το πάγωμα των λογαριασμών, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια έφυγαν από το νησί. Μπορεί ο πρόεδρος να διαψεύδει και ο υπ. Οικονομικών να παραιτείται. Εντούτοις, ποιος τους εμπιστεύεται ακόμη»;

Για την ανεργία στην ευρωζώνη

Στην εκτίναξη του αριθμού των ανέργων στην ευρωζώνη αναφέρεται σήμερα η Tageszeitung του Βερολίνου. «Είναι στο χέρι των Γερμανών. Αυτοί θα αποφασίσουν εάν θα επιβιώσει το ευρώ. Αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα των ευρωπαϊκών στοιχείων για την ανεργία. Διότι αυτοί οι αριθμοί παρουσιάζουν μια διασπασμένη Ευρώπη, όπου ο Βορράς οδεύει προς την πλήρη απασχόληση την ώρα που ο Νότος οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Εν τω μεταξύ η ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία ξεπερνά το 26 %, περισσότεροι από τους μισούς νέους δεν έχουν δουλειά. Και πρόκειται μόνον για τα επίσημα στοιχεία, τα οποία διαχρονικά τείνουν να ωραιοποιούν την πραγματικότητα. Τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερα».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Το σημαντικότερο μήνυμα αυτής της στατιστικής είναι οι αριθμοί και αυτοί δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα ευρωπαϊκά συναισθήματα: ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν δουλειά, ποτέ άλλοτε τόσοι νέοι είχαν τόσο λίγες προοπτικές. Η κρίση δίδαξε ότι στον κοινό οικονομικό και νομισματικό χώρο όλα είναι αλληλένδετα. Γι΄ αυτό και το 26 % των ανέργων σε Ελλάδα και Ισπανία θα πρέπει να “πονάνε” και τη Γερμανία. Από την άλλη οι Γερμανοί χρωστάνε την καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας και στην αδυναμία των χωρών της κρίσης. Η μαγική λέξη ακούει στο ‘ανταγωνιστικότητα’. Οι οικονομικές ανισότητες θα ξεπεραστούν μόνον όταν θα είναι εξίσου ισχυρή στις χώρες της ευρωζώνης».

Για το ρόλο της Γερμανίας

Για την κριτική που ασκείται στη Γερμανία όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση χρέους, η Rhein Zeitung σημειώνει: «Από την οπτική γωνία των αδύναμων χωρών του ευρώ μπορεί κανείς κάλλιστα να επιρρίψει στη Γερμανία ότι δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη όταν ανακόπτει την πρόσβαση σε φθηνό χρήματα μέσω της κοινοτικοποίησης του χρέους. Και όταν γίνεται σαφές ποιος υποφέρει περισσότερο από αυτή την πολιτική (οι αδύναμοι στην Ευρώπη) και ποιος ωφελείται περισσότερο (Γερμανία), τότε δεν αργούν να έρθουν οι διαμαρτυρίες και η πολεμική. Η πολεμική αυτή, όσο άδικη κι αν είναι, καταδεικνύει πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα μπορούν να αναβιώσουν οι προκαταλήψεις εναντίον της Γερμανίας. Παρότι εδώ και δεκαετίες βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα».

(Πηγή: DW)

By