Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Επίδειξη ισχύος από ρωσικά μαχητικά στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τη Μόσχα ότι τα μαχητικά της αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

krimearussian800_0280214

Την ώρα που η ανατολική Ουκρανία «βράζει», οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι μαχητικά αεροσκάφη της παραβιάσαν επανειλημμένως τον ουκρανικό εναέριο χώρο το τελευταίο 24ωρο. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αρκετές φορές το τελευταίο 24ωρο ρωσικά αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας».

Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το αν θα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα ανατολικά της Ουκρανίας, ή στη νότια πλευρά της χώρας. Ο συνταγματάρχης Γουόρεν κάλεσε τη Μόσχα να «λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση διεθνών παρατηρητών που κρατούνται από το βράδυ της Παρασκευής από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με «δικούς τους κρατούμενους».

«Χθες συλλάβαμε κατασκόπους του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν. «Οι άνθρωποι του ΟΑΣΕ δεν θα αφεθούν ελεύθεροι. Θα ανταλλαγούν με δικούς μας κρατούμενους» πρόσθεσε έξω από την έδρα των ειδικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία όπου κρατούνται οι παρατηρητές.

«Αυτοί οι άνδρες είναι επαγγελματίες στρατιώτες σε αντίθεση με την ομάδα του ΟΑΣΕ με την οποία είχα πρόσφατα μια κανονική συζήτηση», δήλωσε ο ηγέτης των ανταρτών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Σλαβιάνσκ και κατηγόρησε τους άνδρες αυτούς ότι προετοίμαζαν δολιοφθορές κατ “εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το μέγεθος και η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών δεν έχουν διευκρινιστεί. Μια 13μελής ομάδα ταξίδευε μαζί, τέσσερις Γερμανοί, τρεις μεταξύ αυτών στρατιώτες, πέντε ουκρανοί στρατιώτες και τέσσερις στρατιωτικοί παρατηρητές από την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και τη Σουηδία, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

ukraine

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τα μέλη του στην ομάδα αυτή, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις προς κινητά τους τηλέφωνα. Η ομάδα κρατείται από την Παρασκευή.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, τονίζει ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον ρώσο πρεσβευτή στον ΟΑΣΕ που εδρεύει στη Βιέννη.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Αντρέι Κελίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS. «Η Ρωσία, ως μέλος του ΟΑΣΕ θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για το θέμα αυτό».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ενώ φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές πόλεις,

By