Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Επίσκεψη επιθεωρητών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης

Η συνεργασία του Ιράν και της ΙΑΕΑ πραγματοποιείται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και την ομάδα 5+1, που έχει ως στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

purinikes egkatastaseis_iran

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έφθασαν στην Τεχεράνη για να επισκεφθούν δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο συμφωνίας για τη διαφάνεια, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μάσιμο Απάρο θα συναντηθεί με αξιωματούχους του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ) πριν από την επίσκεψη στα ορυχεία εξόρυξης ουρανίου στο Σαγκχάντ και του εργοστασίου παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου στο Αρντακάν, που βρίσκονται στο κεντρικό Ιράν.

Ο Απάρο αναμένεται επίσης να συναντήσει αξιωματούχους του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ για συνομιλίες για τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος, οι δραστηριότητες του οποίου προκαλούν την ανησυχία των δυτικών χωρών, σύμφωνα με αξιωματoύχο του ΟΙΕΑ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η επίσκεψη στις δύο αυτές εγκαταστάσεις και η παροχή πληροφοριών για τον αντιδραστήρα του Αράκ αποτελούν μέρος της συμφωνίας συνεργασίας που υπογράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ για επτά μέτρα διαφάνειας που αφορούν το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τα οποία αναμένεται να ελεγχθούν πριν από τις 15 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του ΟΙΕΑ Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε ότι το Ιράν θα σεβαστεί την προθεσμία αυτή.

Το Ιράν αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες για την ανάπτυξη πυροκροτητών. Το 2011, η ΙΑΕΑ είχε εκφράσει την ανησυχία της γι αυτούς τους «εκρηκτικούς πυροκροτητές» λόγω της «εφικτής εφαρμογής τους σε πυρηνικό εκρηκτικό μηχανισμό».

Η συνεργασία του Ιράν και της ΙΑΕΑ πραγματοποιείται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) που έχει ως στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στη Βιένη στις 13 Μαΐου. Ο στόχος είναι να δοθεί έως τις 20 Ιουλίου η εγγύηση ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό και να αρθούν οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις.

Οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη εφαρμόζουν από τον Ιανουάριο μια προσωρινή εξάμηνη συμφωνία υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By