Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Λιβύη από την Ιταλία

Θα συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς η οποία μαίνεται από προχθές Κυριακή σε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, οι οποίες επλήγησαν από ρουκέτες 

libya-oil

Επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία αποστέλλει η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένονται στην Τρίπολη για να συμβάλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς η οποία μαίνεται από προχθές Κυριακή σε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, οι οποίες επλήγησαν από ρουκέτες κατά τη διάρκεια των αιματηρών εχθροπραξιών ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης.

Η ιταλική κυβέρνηση και ο ιταλικός όμιλος του ενεργειακού τομέα ENI θα στείλουν τα επτά αεροσκάφη και καθώς και ομάδες ειδικών για να συνδράμουν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Λιβύης, η οποία δεν έχει καταφέρει να σβήσει τις φλόγες λόγω των συνεχιζόμενων μαχών, εξήγησε η κυβέρνηση της Λιβύης χωρίς να διευκρινίσει πότε αναμένει να αρχίσουν να επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δύο τεράστιες δεξαμενές καυσίμων συνέχισαν να καίγονται σήμερα μετά τις ρίψεις ρουκετών εναντίον τους. Οι δεξαμενές βρίσκονται στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Οι δεξαμενές περιέχουν συνολικά πάνω από 90 εκατ. λίτρα καυσίμου, ενώ στην εγκατάσταση αυτή υπάρχει επίσης μια δεξαμενή αποθήκευσης αερίου για οικιακή χρήση.

Γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου μαίνονται μάχες από την 13η Ιουλίου—με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 400 τραυματίες.

Οι αρχές της Λιβύης προειδοποίησαν χθες ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει «καταστροφή» στην πρωτεύουσα και στο περιβάλλον, εάν δεν κατασβεστεί.

Μια πρώτη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει τη νύχτα της Κυριακής όταν ρουκέτα έπληξε δεξαμενή που περιείχε πάνω από 6 εκατ. λίτρα καυσίμου. Μια δεύτερη δεξαμενή, που περιέχει παράγωγα πετρελαίου, επλήγη από μια ακόμη ρουκέτα κι έπιασε φωτιά την επομένη.

Λίβυοι πυροσβέστες προσπάθησαν από το βράδυ της Κυριακής να μεταβούν στο σημείο για να προσπαθήσουν να σβήσουν τη φωτιά με τα περιορισμένα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Αλλά οι μάχες στην περιοχή τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν χθες ότι η πυρκαγιά βρίσκεται «εκτός ελέγχου».

Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε βοήθεια από πολλές χώρες, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν Canadair. Ωστόσο πολλές εξ αυτών ζήτησαν ως προϋπόθεση να σταματήσουν οι μάχες ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες, σύμφωνα με την Τρίπολη.

Η κυβέρνηση, σε ανακοίνωση, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν οι ομάδες των ειδικών και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να κατασβέσουν την πυρκαγιά το συντομότερο δυνατόν».

Παρότι οι μάχες συνεχίζονταν χθες βράδυ, σήμερα το μεσημέρι κατά τα φαινόμενα έχουν σταματήσει. Δεν ακούγονταν πυρά ή εκρήξεις έως το μεσημέρι σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By