Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Ερντογάν: Αρνήθηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία

Η Τουρκία τάσσεται εναντίον όλων των ειδών τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων

jihads-islamicmilitant

 

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε σήμερα ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και διέψευσε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα «κάνει τα στραβά μάτια» στο ζήτημα της στρατολόγησης τζιχαντιστών στο έδαφός της.

Αρκετά έντυπα μέσα στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των New York Times και του Newsweek, δημοσίευσαν άρθρα σύμφωνα με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να υπολογίζει σε μια σταθερή ροή μαχητών που στρατολογούνται στην Τουρκία, η οποία συνορεύει με τη Συρία.

«Η Τουρκία τάσσεται εναντίον όλων των ειδών τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν αποδεχτήκαμε ποτέ τον όρο «Ισλαμική τρομοκρατία» και δεν θα τον αποδεχθούμε ποτέ» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας ενώπιον εκπροσώπων συνδικάτων, που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Το να απεικονίζεται η Τουρκία ως μία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία είναι αγενές» τόνισε ο Ερντογάν.

Αναλυτές υπολογίζουν ότι εκατοντάδες Τούρκοι πολεμούν ήδη στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και πιστεύουν ότι η οργάνωση διαθέτει παράνομα δίκτυα υποστήριξης που δρουν στην Τουρκία.

Υπάρχουν χιλιάδες ξένοι μαχητές στις δύο χώρες, περιλαμβανομένων πολλών από ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη.

Πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η τζιχαντιστική οργάνωση διαθέτει περισσότερα από 30.000 μέλη.

Η Τουρκία υποστήριξε τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η χώρα τους δεν θα συμμετάσχει σε απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, κάτι που εγείρει ερωτήματα στις ΗΠΑ για την αφοσίωση της Τουρκίας.

Το Ισλαμικό Κράτος άλλωστε κρατά ομήρους 49 Τούρκους στο Ιράκ. Μεταξύ αυτών είναι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και η ανησυχία για την ασφάλειά τους ολοένα και αυξάνεται, κυρίως μετά τους πρόσφατους αποκεφαλισμούς Αμερικανών και ενός Βρετανού ομήρου.

Η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί ακόμα ότι οι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ ενδέχεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, της οποίας μέχρι πρόσφατα ηγείτο ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ένας σιίτης που περιθωριοποίησε τους σουνίτες Μουσουλμάνους.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ενισχύουν τον ιρακινό στρατό, στον οποίο κυριαρχούν οι σιίτες, η Τουρκία πιστεύει ότι οι σουνίτες θα απομονωθούν ακόμα περισσότερο και θα περιθωριοποιηθούν, με αποτέλεσμα να καταστούν ακόμα πιο δεκτικοί στην ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους» σημείωσε ο Γκιονούλ Τολ του Ινστιτούτου της Μέσης Ανατολής, ενός αμερικανικού κέντρου μελετών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν «δευτερεύοντα, διακριτικό ρόλο» στη μάχη των ΗΠΑ κατά των εξτρεμιστών και επισημαίνει ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας των Δυτικών συμμάχων, ιδίως των συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Αργότερα σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του αρχηγού των γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε προς τους εκπροσώπους των συνδικάτων, ο Ερντογάν σημείωσε ότι είναι «αναληθές» ότι η Τουρκία επιτρέπει παράνομες εισαγωγές πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος και διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι μαχητές της οργάνωσης νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία.

Η εφημερίδα Ταράφ, που είναι επικριτική προς την κυβέρνηση, επικαλέστηκε στο σημερινό φύλο νοσοκόμα στη Μερσίνη, μια πόλη στη νότια Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι ιδιωτικά νοσοκομεία περιθάλπουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Εμείς τους περιθάλπουμε κι εκείνοι φεύγουν και αποκεφαλίζουν ανθρώπους. Έχω κουραστεί να περιθάλπω μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε η νοσοκόμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπήρξαν ακόμα δημοσιεύματα ότι ποσότητες πετρελαίου που προέρχεται από τις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχουν οι τζιχαντιστές εισάγονται λαθραία στην Τουρκία και πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις με σκοπό να πατάξει τα δίκτυα λαθρεμπορίου και να εμποδίσει τους ξένους μαχητές από το να εισέλθουν στη Συρία, δύο σημαντικά βήματα που οι ΗΠΑ επιθυμούν η Τουρκία να κάνει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By