Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Εφοριακό «μπάχαλο» με τον ΕΕΤΗΔΕ

Ουρές και ταλαιπωρία περίμεναν τους φορολογούμενους που θα πάνε σήμερα σε εφορίες και ΔΕΗ για να προλάβουν την προθεσμία για την πληρωμή πέντε φόρων

deh610_310114

Το αδιαχώρητο επικράτησε από τα ξημερώματα σε γραφεία της ΔΕΗ, τράπεζες και εφορίες, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής για το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά και για πέντε ακόμη φόρους, που καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι.

Στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ υπήρχαν ατελείωτες ουρές μπροστά από τα ταμεία, καθώς ορισμένα λάθη με την τελευταία δόση του ειδικού τέλους του 2012 έστειλαν στα γκισέ για δεύτερη φορά χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ενώ είχαν πληρώσει, καλούνταν να ξαναπληρώσουν.

Οι φορολογούμενοι ζητούσαν διευκρινίσεις για την πληρωμή του ειδικού τέλους, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διαφωνούν σχετικά με την πληρωμή του και τελικά καταβάλλεται εκπρόθεσμα.

Οι πέντε φόροι

Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι έπρεπε να έχουν πληρώσει τις δόσεις του ΦΑΠ για τα έτη 2011,2012 και 2013,το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που δεν έχει πληρωθεί με βάση τις διασταυρώσεις σε 1,6 εκατ. ρολόγια της ΔΕΗ, η τετάρτη δόση του Ειδικού Τέλους του 2013, ο Φόρος Πολυτελείας ΙΧ για το 2012, τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013 για 95.000 οχήματα που εντοπίσθηκαν στις διασταυρώσεις, τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά του Φόρου Εισοδήματος για το 2013.

Την ίδια ώρα οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι τα 2/5 των φορολογούμενων δηλώνουν πλήρη αδυναμία να πληρώσουν, με την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων να σπεύδει στις εφορίες προκειμένου να ζητήσει διακανονισμό ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει των φορολογικών υποχρεώσεών της.

Διευκρινίσεις για τον επιμερισμό του ΕΕΤΗΔΕ

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε χθες απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη σχετικά με τη δυνατότητα επιμερισμού του ΕΕΤΗΔΕ για ακίνητα με περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος δεν εξοφλήθηκε στο σύνολό του ή εν μέρει μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά βεβαιώθηκε στο όνομα ενός εξ’ αυτών, παρέχεται η δυνατότητα σε αυτόν να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί.

Σημειώνεται ότι η διαγραφή του ΕΕΤΗΔΕ από το πρόσωπο στο οποίο βεβαιώθηκε στο σύνολό του το τέλος, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υπόδειξη και παροχή των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων για το σύνολο των υποχρεώσεων.

Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό παροχής για τον οποίο έχει βεβαιωθεί ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να το κάνουν στην ιστοσελίδα: link.minfin.gr/eidop.

By