Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ε.Ε: Πρόσθετα μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες

Aπό τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο σε αρκετά γεωργικά προϊόντα της Ε.Ε

rwsiko ebargko frouta laxanika

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ανακούφιση των αγροτών από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο σε αρκετά γεωργικά προϊόντα της Ε.Ε. προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου.

Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA), η οποία απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών της Ε.Ε., συνεδριάζει σήμερα για την εξέταση του φακέλου και για να προετοιμάσει τη συζήτηση στο Συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβάλει έκθεση αναφορικά με την πρόοδο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και τις αναμενόμενες συνέπειες της ρωσικής απαγόρευσης. Η ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. έχει υποβάλει τρία ζητήματα προς συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας:

  • πώς επηρεάζονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε κάθε κράτος-μέλος από τους ρωσικούς περιορισμούς
  • ποια τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της απαγόρευσης εισαγωγής γεωργικών προϊόντων
  • ποια πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (επιπλέον αυτών που έχουν ήδη ληφθεί όσον αφορά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Γεωργίας της Παρασκευής αναμένεται να εστιάσουν στα ίδια θέματα.

By