Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Έρευνα για τη εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αριζόνα

Πέθανε περίπου δυο ώρες αφότου του χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ αντί για το σύνηθες των δέκα λεπτών

texas

Η κυβερνήτης της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ ζήτησε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την χθεσινή εκτέλεση του θανατοποινίτη Τζόζεφ Γουντ, ο οποίος πέθανε περίπου δυο ώρες αφότου του χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ αντί για το σύνηθες των δέκα λεπτών, λέγοντας ότι ενώ αποδόθηκε δικαιοσύνη η ίδια προβληματίζεται για τον υπερβολικό χρόνο που χρειάστηκε για να επιδράσει το φάρμακο.

«Ενα είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι ο κρατούμενος Γουντ πέθανε με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και ιατρικές αναφορές δεν υπέφερε. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον φρικτό πόνο στον οποίο επέβαλε τα δύο θύματά του και την οδύνη που προκάλεσε στις οικογένειές τους για το υπόλοιπο της ζωής τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μπρούερ.

Ο Τζόζεφ Γουντ καταδικάστηκε σε θάνατο το 1989 για τον φόνο την πρώην συντρόφου του και του πατέρα της, κηρύχθηκε επισήμως νεκρός στις 15:49 (τοπική ώρα), ενώ η θανατηφόρος ένεση του είχε χορηγηθεί στις 13:52.Του χορηγήθηκε το αναισθητικό μιδαζολάμη σε συνδυασμό με την υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης.

Ο προφανώς επώδυνος τρόπος θανάτωσής του επαναφέρει μια ιδιαίτερα μακρόχρονη διαμάχη στις ΗΠΑ σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την προέλευση των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.

By