Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Ελλάδα της μαύρης εργασίας – 2 στους 5 ανασφάλιστοι

Πάνω από μισό εκατομμύριο είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι

dimosioi-ypalliloiΑνασφάλιστοι δουλεύουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τα τελευταία 3 χρόνια, πάνω από μισό εκατομμύριο είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας η εξελιξη της «μαύρης – ανασφάλιστης εργασίας» είναι εντυπωσιακή από το 2010 και μετά. Ειδικότερα, ανά έτος κυμάνθηκε:

2010: 25%

2011: 30%

2012: 36,2%

2013: 1ο εξάμηνο 38,4% (δηλαδή 4 στους 10 δουλεύουν ανασφάλιστοι)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, εξαιτίας των απωλειών σε έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Εκτιμάται ότι με 550.000 ανασφάλιστους εργαζόμενους το κράτος χάνει ετησίως 3 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος, αφού το «μαύρο χρήμα» δεν δηλώνεται και παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν περιπου 350 εκατ. ευρώ από απώλειες ασφαλιστικών εισφορών.

Τα συνδικάτα θεωρούν ότι βασικές αιτίες για την εκτιναξη της μαυρης εργασίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα είναι η παραλληλη έκρηξη της ανεργίας τα τελευταια χρόνια καθώς και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By