Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Η Ευρώπη «ασφαλίζει» τα εξωτερικά της σύνορα

Σύστημα επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων ενέκριναν τα κράτη-μέλη της ΕΕ

eu_parliament600

Οι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις έδωσαν σήμερα την έγκρισή τους για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, στο οποίο έχει δοθεί η κωδική ονομασία Eurosur.

Το σύστημα αυτό πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο και αποβλέπει στην ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα —θαλάσσια και χερσαία— των κρατών που ανήκουν στο χώρο Σένγκεν.
Κύριος μοχλός του συστήματος θα είναι ο μηχανισμός που θα επιτρέπει στις αρχές των χωρών μελών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων να ανταλλάσσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τη δύναμη Frontex για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στα εδάφη της.

Επίσης θα προσφέρει τη δυνατότητα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών και των αρχών έρευνας και διάσωσης, καθώς και για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει επί της αρχής, εδώ και 10 ημέρες, τη δημιουργία του Eurosur.

«Το Eurosur θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα εργαλεία που θα διαθέτει η ΕΕ για να αποφεύγονται, φερ” ειπείν, θαλάσσιες τραγωδίες όπως αυτές που σημειώθηκαν πρόσφατα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα» στην Ιταλία, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

immigrants700

Εντούτοις, ορισμένοι εκφράζουν την αμφιβολία τους για την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού στην αποτροπή τέτοιου είδους τραγικών γεγονότων.

«Δεν χρειαζόμαστε ένα νέα σύστημα αποτροπής, αλλά ένα σύστημα διάσωσης των δύσμοιρων μεταναστών που δεινοπαθούν στη θάλασσα», είχε τονίσει η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φραντσίσκα Κέλερ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

immigrants600

Οι ευρωβουλευτές εξάλλου είχαν καταγγείλει το νομικό κενό όσον αφορά τη διάσωση στη θάλασσα. Στην Ιταλία, αλιείς είχαν ζητήσει αποζημίωση για τη συμβολή τους στις επιχειρήσεις διάσωσης βάσει ενός εθνικού νόμου για την παράνομη μετανάστευση (που φέρει την ονομασία Μπόσι-Φίνι). Η αρμοδιότητα για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By