Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Η Μέρκελ κερδίζει από την κρίση στην Ουκρανία

Ενισχύεται η δημοφιλία του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις

angela-merkel800

Σημαντική αύξηση έχει σημειώσει η δημοτικότητα του κεντροδεξιού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, καθώς οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να επιβραβεύουν τον ενεργό ρόλο που ανέλαβε η καγκελάριος για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) ενισχύθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 42%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern αλλά και του τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Θετικές οι εξελίξεις και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με ενίσχυση της δημοτικότητάς τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 23%.

«Η καγκελάριος, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομάμπα και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζει να θεωρείται διαχειρίστρια της κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής της Forsa, ο Μάνφρεντ Γκέλνερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ του SPD, που σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με την κα Μέρκελ τον περασμένο χρόνο, επίσης έχει προβεβλημένο ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Το ποσοστό αποδοχής του υπουργού έχει επίσης αυξηθεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με ορισμένες είναι μεγαλύτερο και από εκείνο της ίδιας της κας Μέρκελ, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες δεν εμφανίζονται ενισχυμένοι από την κρίση στην Ουκρανία όπως οι Συντηρητικοί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa, οι αντιπολιτευόμενοι Αριστεροί και οι Πράσινοι έχασαν αμφότεροι από μία ποσοστιαία μονάδα πέφτοντας στο 10% και 9% αντίστοιχα.

By