Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Η Ουκρανία αποπλήρωσε 786 εκατ. δολάρια από το χρέος της στη Ρωσία

Συνεχίζεται το ενεργειακό «σκάκι» μεταξύ των δύο χωρών

eu-ukraine-eastern-partnership

Μέρος του χρέους της για το φυσικό αέριο αποπλήρωσε η Ουκρανία στη Ρωσία καταβάλλοντας ποσό ύψους 786 εκατ. δολαρίων, το οποίο αντιστοιχεί στις οφειλές του Κιέβου για το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στη διαπραγμάτευση Ουκρανίας-Ρωσίας για το φυσικό αέριο και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Οι συνομιλίες για την αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας και τη συνέχιση του εφοδιασμού της με ρωσικό φυσικό αέριο δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία την Παρασκευή, ωστόσο επιτεύχθηκε πρόοδος, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε από το Βερολίνο ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

«Δεν έχουμε ακόμη τη λύση, όμως επιτύχαμε πρόοδο» είπε ο Έτινγκερ μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Προντάν, καθώς και τους διευθυντές των εταιρειών φυσικού αερίου Gazprom και Naftogaz. Η τελευταία, πρόσθεσε, κατέβαλε σήμερα στην Gazprom σήμερα το ποσό των 786 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία απειλεί να σταματήσει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο εάν το Κίεβο δεν πληρώσει όσα χρωστάει. Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με τη Μόσχα, ανέρχεται στα 5,2 δισ. δολάρια.

Ο Προντάν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του κατέβαλε 786 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές του Κιέβου για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον Έτινγκερ, καταβλήθηκαν σε λογαριασμό αμερικανικής τράπεζας και από εκεί θα μεταφερθούν στην Gazprom. 

«Από τη στιγμή που θα μπουν στον λογαριασμό της Gazprom […] θα καταστούν δυνατές και άλλες διαπραγματεύσεις» είπε ο επίτροπος Έτινγκερ.

Εφόσον τα χρήματα φτάσουν στον προορισμό τους την Δευτέρα, τότε θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις Βρυξέλλες. «Είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα που καταβάλαμε θα φτάσουν την Δευτέρα» τόνισε ο Προντάν.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποπληρωμή του συνόλου του χρέους και την τιμή του φυσικού αερίου μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε από την πλευρά του ότι το Κίεβο ενημέρωσε τη Μόσχα για την πληρωμή ενός μέρους του χρέους του, ωστόσο σημείωσε ότι η Gazprom δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα. 

«Οι Ουκρανοί εταίροι μας είπαν ότι έχουν καταβάλει ένα μέρος του χρέους. Εάν [η Gazprom] λάβει τα χρήματα αυτά, θα δούμε πόσα είναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ερωτηθείσας σχετικά ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει καμία πληρωμή για το φυσικό αέριο από την Ουκρανία.

Ο Νόβακ, ο οποίος βρισκόταν στο Βερολίνο και συμμετείχε στις συνομιλίες για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους και τη συνέχιση του εφοδιασμού της χώρας, υπενθύμισε ότι η Μόσχα και η ΕΕ είχαν προτείνει να καταβάλει το Κίεβο στην Gazprom 2 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, 30 Μαΐου, και άλλα 500 εκατ. μέχρι τις 7 Ιουνίου, ως προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, από το Κίεβο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ποτέ» αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας και θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία την Δευτέρα.

Ο Γιατσενιούκ εξήγησε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν την Παρασκευή αφορούν μόνο τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί πριν από την 1η Απριλίου, όταν η Μόσχα αύξησε την τιμή του αερίου. 

«Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ την αύξηση της τιμής στα περίπου 500 δολάρια [ανά 1.000 κυβικά μέτρα]. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων που θα τερματιστούν είτε με την υπογραφή συμφωνίας είτε με την κατάθεση προσφυγής» στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης, είπε ο Γιατσενιούκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By