Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ουκρανική κρίση «φρενάρει» τους ρώσους τουρίστες

Τα «σύννεφα» στη ρωσική αγορά που έφεραν η πρόσφατη υποτίμηση στο ρούβλι και τα υπό εξέλιξη γεγονότα στην Ουκρανία, επηρεάζουν και τον ελληνικό τουρισμό

tourismos600_040314

Οι προκρατήσεις από τη Ρωσία φέτος εμφανίζονται μειωμένες κατά 50%, ανέφερε την Τετάρτη η κυρία Φωτούλα Σαπουνάκη, πρόεδρος του ελληνικού οργανισμού ταξιδίων Le Grand που σε συνεργασία με το ρωσικό τουριστικό οργανισμό Labirint, πέρυσι διακίνησαν προς τη χώρα μας περίπου 260.000 Ρώσους τουρίστες και 40.000 Ουκρανούς.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι οι αφίξεις από τη Ρωσία ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, αριθμώντας συνολικά περί τους 1,3 εκατ. επισκέπτες. Οι Ρώσοι θεωρούνται οι πλέον «αποδοτικοί» τουρίστες για τη χώρα μας, με 10,5 διανυκτερεύσεις ανά άτομο, κατά μέσο όρο, και κατά κεφαλήν δαπάνη 1.100 ευρώ.

Θετικό πρόσημο

Με βάση τις συγκεκριμένες επιδόσεις, ο φετινός προγραμματισμός των Tour Operators ενισχύθηκε κατά 35% (κυρίως με αύξηση των θέσεων σε αεροπλάνα και των δωματίων σε ξενοδοχεία). Όμως, μετά τις απρόβλεπτες εξελίξεις σε σχέση με το ρούβλι και την Ουκρανία, οι τουριστικοί πράκτορες θα είναι ικανοποιημένοι εάν οι αφίξεις διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα.

«Εκτιμώ ότι τελικά θα έχουμε ελαφρώς θετικό πρόσημο στις αφίξεις από τη Ρωσία, όμως χρειάζεται να γίνουν από την πλευρά μας κι άλλες βελτιώσεις κυρίως στον τομέα των θεωρήσεων visa και στα σημεία εισόδου-υποδοχής των τουριστών», τόνισε η κ. Σαπουνάκη. Όσον αφορά την Ουκρανία η μείωση των προκρατήσεων αγγίζει ήδη το 70%, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει.

Με στόχο να προβληθούν ακόμα περισσότερο η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα στη ρωσική αγορά, την ερχόμενη εβδομάδα (24-27 Απριλίου) διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής το μεγαλύτερο ελληνορωσικό τουριστικό Forum. Τη διοργάνωση του Forum έχουν αναλάβει οι τουριστικοί οργανισμοί Labirint και Le Grand, ενώ αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 1.000 σύνεδροι (Tour Operators, δημοσιογράφοι, πωλητές κ.λ.π).

«Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού από τη Ρωσία και πάνω από 100 δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αθήνα και να ανακαλύψουν τη φιλοξενία και τις ομορφιές της», τόνισε η κυρία Marina Zatsepina εκ μέρους του Labirint.

By