Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Η Τουρκία απειλεί με χτύπημα στο Ιράκ

Οι Τούρκοι όμηροι από την επίθεση ανέρχονται σε 80 άτομα, οι οποίοι πιάστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις

irak mosouliΜε αντίποινα απειλεί η Άγκυρα τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ σε περίπτωση που βλάψουν τους Τούρκους ομήρους, που κρατά η τζιχαντιστική οργάνωση στη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει, προφανώς με χρήση βίας, σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των Τούρκων ομήρων στα χέρια των ισλαμιστών στην Μοσούλη του Ιράκ.

«Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε μια ήρεμη διαχείριση της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη μας την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρανοηθεί. Αν κάποιος βλάψει τους πολίτες και το προσωπικό μας θα είναι αντιμέτωπος με τα πιο σκληρά αντίποινα», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το προξενείο δεν μπόρεσε να εκκενωθεί πριν την κατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚΙΛ εξαιτίας των κινδύνων που θα αντιμετώπιζε το προσωπικό αν εγκατέλειπε το κτίριο.

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντώνται με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και υψηλόβαθμους διπλωμάτες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Οι Τούρκοι όμηροι από την επίθεση ανέρχονται σε 80 άτομα, οι οποίοι πιάστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι 49 τούρκοι πολίτες κρατούνται όμηροι μετά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη σήμερα, όπως και 31 ακόμη, οδηγοί φορτηγών που απήχθησαν χθες Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.

Μεταξύ των ομήρων οι οποίοι κρατούνται από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) βρίσκεται και ο πρόξενος της Τουρκίας στην δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη, η οποία φέρεται να έχει περάσει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση, ενώ από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν «κάθε δυνατή βοήθεια» στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By