Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ιαπωνία: Επιπλέον 22,4 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις στη Φουκουσίμα

To ποσό θα διατεθεί και για την απορρύπανση της περιοχής γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο

NuclearA

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο προγραμματισμού για τον δανεισμό επιπλέον 3 τρις. γεν (22,4 δισεκ. ευρώ), τα οποία θα διαθέσει για να αποζημιώσει όσους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Φουκουσίμα καθώς και για την απορρύπανση της περιοχής γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για τους σχεδιασμούς της.

Ο δανεισμός του επιπλέον αυτού ποσού δείχνει ότι αναγνωρίζεται τόσο η μεγάλη διόγκωση του κόστους του σχεδίου καθαρισμού της περιοχής, όσο και η δυσκολία επίτευξης των αρχικών στόχων για την μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν περισσότερο από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.

Το νέο πρόγραμμα δανεισμού της κυβέρνησης θα αυξήσει το ποσό που ήταν σχεδιασμένο να διατεθεί για τα επακόλουθα της καταστροφής στην Φουκουσίμα σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 37 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που είναι ενήμεροι για το σχέδιο αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σε αυτά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ δεν περιλαμβάνεται το κόστος παροπλισμού των έξι αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 30 χρόνια ή και περισσότερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By