Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Ιταλία: Διαδηλώσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις

mateo_rentsi

Εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις στην Ιταλία για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Οι στάσεις εργασίας προκάλεσαν προβλήματα στις μεταφορές, στα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων, ενώ η αεροπορική εταιρεία EasyJet προειδοποίησε για πιθανές ακυρώσεις πτήσεων καθώς η συνδικαλιστική ένωση USB κάλεσε σε 24ωρη απεργία.

Οι σημερινές διαδηλώσεις δίνουν μια πρόγευση για τις μεγαλύτερης έκτασης κινητοποιήσεις που έχει καλέσει το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, το CGIL, για αύριο.

Στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Ρώμη και σε άλλες πόλεις απεικονιζόταν ο Ρέντσι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε και την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μαριάνα Μαντία με το σύνθημα: «Ας τους στείλουμε στα σπίτια τους με εύλογη αιτία!».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ρέντσι υποβιβάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής στασιμότητας που διαρκεί δεκαετίες.

Τις διαδηλώσεις τροφοδοτεί η ευρύτερη δυσφορία για τις πολιτικές λιτότητας, περιλαμβανομένων των μεγάλων περικοπών των δαπανών στον δημόσιο τομέα.

Η επικεφαλής του συνδικάτου CGIL έχει παρομοιάσει τον Ρέντσι με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας που ενεπλάκη σε σφοδρή σύγκρουση και κατάφερε την αποδυνάμωση των συνδικάτων τη δεκαετία του ’80.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By