Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ιταλία: Οι αρχές εγκατέλειψαν περίπου 300 παράνομους μετανάστες

Χωρίς χρήματα ή τρόφιμα, σε δύο πάρκινγκ, στα περίχωρα της Ρώμης και του Μιλάνου

metanastes680_260414

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) κατήγγειλε σήμερα ότι περίπου 350 παράνομοι μετανάστες εγκαταλείφθηκαν από τις ιταλικές αρχές, χωρίς χρήματα ή τρόφιμα, σε δύο πάρκινγκ, στα περίχωρα της Ρώμης και του Μιλάνου.

«Ήταν δύο ομάδες, η καθεμιά αποτελούμενη από 160 με 170 ανθρώπους. Η μία ομάδα εγκαταλείφθηκε κοντά στη Ρώμη και η άλλη κοντά στο Μιλάνο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρλότα Σάμι, η εκπρόσωπος της HCR για την Ιταλία.

Οι παράνομοι μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν στη Ρώμη βρήκαν τελικά φιλοξενία σε ένα κτίριο που ανήκει στο Σύστημα Προστασίας των Προσφύγων και των Αιτούντων Άσυλο (Sipar) όμως εκείνοι του Μιλάνου «παρέμεναν ακόμη στο πάρκινγκ μέχρι νωρίς το απόγευμα», πρόσθεσε η Σάμι.

Οι πρόσφυγες «βρέθηκαν χωρίς παπούτσια, αποπροσανατολισμένοι και δεν τους είχαν δώσει τίποτα να φάνε ή να πιουν», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Οι πρόσφυγες ήταν μεταξύ των 1.300 παρανόμων μεταναστών που έφτασαν την Δευτέρα στο λιμάνι του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπισμού και διάσωσης δεκάδων σαπιοκάραβων γεμάτων με επίδοξους μετανάστες από την Αφρική. «Μολονότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαχείριση μεγάλου αριθμού αφίξεων (παράνομων μεταναστών) αυτό που συνέβη σήμερα στη Ρώμη και το Μιλάνο καταδεικνύει πόσο σημαντικό και επείγον είναι να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την υποδοχή τους σε όλη τη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της Αρμοστείας.

Η Ένωση Ιταλικών Κοινοτήτων (ANCI) και το υπουργείο Εσωτερικών κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων ολόκληρης της χώρας στην υποδοχή και τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τις αρχές του έτους έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία περισσότεροι από 50.000 παράνομοι μετανάστες και οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται στη Σικελία και σε πόλεις του νότου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By