Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Κάμερον προς Σουδάν: Να ακυρωθεί η θανατική ποινή της 27χρονης Χριστιανής

«Καλώ την σουδανική κυβέρνηση να ακυρώσει την καταδίκη και να προσφέρει αμέσως επαρκή υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη σε αυτήν και στα παιδιά της»

notio soudan_

 

Toν «απόλυτο αποτροπιασμό» του για την καταδίκη σε θάνατο διά απαγχονισμού  νεαρής γυναίκας από το Σουδάν επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση της χώρας να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια. Η 27χρονη Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ίσαγκ, γέννησε την περασμένη Τρίτη στην φυλακή το δεύτερο παιδί της, ένα κοριτσάκι.

«Ο τρόπος που την μεταχειρίστηκαν είναι βάρβαρος και δεν είναι αποδεκτός στον σύγχρονο κόσμο μας», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «η ανεξιθρησκία είναι ένα απόλυτο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
«Καλώ την σουδανική κυβέρνηση να ακυρώσει την καταδίκη και να προσφέρει αμέσως επαρκή υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη σε αυτήν και στα παιδιά της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι «η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην σουδανική κυβέρνηση να δράσει».

Η βρετανική κυβέρνηση είχε καλέσει στις 19 Μαΐου τον Σουδανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με το θέμα αυτό.

Η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ίσαγκ καταδικάστηκε σε θάνατο στις 15 Μαΐου βάσει του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Σουδάν και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία είναι μητέρα και ενός αγοριού 20 μηνών, αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό και να ασπαστεί εκ νέου το Ισλάμ. Είναι παντρεμένη με έναν χριστιανό του Νοτίου Σουδάν και έχει επίσης καταδικαστεί να μαστιγωθεί 100 φορές για «μοιχεία».

By