Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Καθησυχάζει το υπουργείο Οικονομικών

Περίπου 200 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος τα 8-10 στρέμματα και όχι 2.000 ευρώ 

 

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ το 2014.

Πρόκειται για τον φόρο ο οποίος θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που εισπράττεται σήμερα μέσω τη ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων να ψηφισθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από τη Βουλή, αφού προηγουμένως εγκριθεί από την τρόικα κατά τη νέα αξιολόγηση εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος που θα ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη θέσπιση τριών διαφορετικών κλιμακίων για τη φορολόγηση κάθε διαφορετικής κατηγορίας ακινήτου. Δηλαδή, με άλλη κλίμακα και συντελεστές θα φορολογηθούν τα κτίσματα ανεξάρτητα αν αυτά είναι ηλεκτροδοτούμενα, εντός ή εκτός σχεδίου και με διαφορετικές κλίμακες θα φορολογηθούν οι εντός και οι εκτός σχεδίου εκτάσεις αντίστοιχα. Σύμφωνα με το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, για τα κτίσματα θα προβλέπεται κλίμακα με 20 διαφορετικά κλιμάκια αναλόγως της τιμής ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο.

Επίσης 20 κλιμάκια θα έχει και η κλίμακα για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, ενώ για τα αγροτεμάχια ο συντελεστής φορολόγησης θα καθορίζεται με βάση το είδος της καλλιέργειας, την απόσταση από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,  στόχος του Ενιαίου Φόρου είναι η είσπραξη 2,9 δις ευρώ, με τα 945 εκατομμύρια εξ αυτών να προέρχονται από τα αγροτεμάχια.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο thepaper  διαψεύδει τις σχετικές διαρροές περί είσπραξης 1 δις ευρώ από τα αγροτεμάχια, αλλά 150 εκατ. ευρώ.  

Για παράδειγμα για ένα αγροτεμάχιο  8-10 στρεμμάτων, ο φορολογούμενος θα κληθεί να  πληρώσει περίπου 200 ευρώ, όχι 2.000 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By