Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Καμπότζη: Χάος επικρατεί στα σύνορα με την Ταϊλάνδη

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM) μόνο τις τελευταίες ημέρες 70.000 Καμποτζιανοί μετανάστες έχουν φύγει από την Ταϊλάνδη

cambodian-migrants

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στα σύνορα Καμπότζης – Ταϊλάνδης χαρακτήρισαν σήμερα την κατάσταση στην περιοχή χαοτική, καθώς συνεχίζεται η μαζική αποχώρηση Καμποτζιανών μεταναστών.Οι μετανάστες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα τους από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης, που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 22 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα συλλαμβάνει και θα απελαύνει τους μετανάστες που δεν διαθέτουν χαρτιά.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM) μόνο τις τελευταίες ημέρες 70.000 Καμποτζιανοί μετανάστες έχουν φύγει από την Ταϊλάνδη.

«Υπάρχουν μερικές σκηνές, όμως είναι πολύ βρώμικες. Δεν υπάρχει χώρος για να κοιμηθούν οι άνθρωποι και όταν περνούν τα σύνορα δεν ξέρουν πώς να φτάσουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Μοέν Τόλα εργαζόμενος σε μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά τους μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καμπότζης, ο Φάι Σίφαν, δήλωσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας παρακολουθούν την κατάσταση στα σύνορα και πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν στείλει φορτηγά για να μεταφέρουν τους μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα τους.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης θα συμπεριφερθεί στους Καμποτζιανούς με ανθρωπιά και σύμφωνα με τον νόμο», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί για κάποιο περιστατικό πυροβολισμού Καμποτζιανών από Ταϊλανδούς στρατιώτες, όπως έχει γραφτεί στον τοπικό Τύπο.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των Καμποτζιανών μεταναστών στην Ταϊλάνδη φτάνει τις 400.000.

By