Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Κατριβάνου: Μπαλτάκο, ζεις εσύ μας οδηγείς

«Το αντιρατσιστικό κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο και αποσυρμένο νομοσχέδιο»

katrivanou

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε την αναβολή της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «κατεψυγμένο» νομοσχέδιο, επικαλούμενη τις συνεχείς αναβολές, και κατηγορεί την κυβέρνηση πως θεωρεί την πάταξη του ρατσισμού «πολυτέλεια». Παράλληλα επιτίθεται στον Τάκη Μπαλτάκο, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το πνεύμα του μας επιστρέφει στον Μεσαίωνα».

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Κατριβάνου:

«Μπαλτάκο, ζεις εσύ μας οδηγείς!» Το αντιρατσιστικό και πάλι στον πάγο

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων. Όπως είχαμε επισημάνει ως Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού.
Μοιάζει όμως ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία: ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι’ αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Φαίνεται έτσι ότι, σε αρμονία με την πολιτική της (βλ. «Ξένιος Δίας», παράταση της κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και πέραν του δεκαοχτάμηνου) δυσκολεύεται να εισάγει ακόμα και αυτό το καθυστερημένο και ελλιπές νομοσχέδιο. Ο κ. Μπαλτάκος (ο οποίος δήλωσε χθες ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα»), λοιπόν, και το πνεύμα του, ζουν και βασιλεύουν – και αυτά είναι που μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα! Εναπόκειται πλέον στο αντιρατσιστικό κίνημα, στις δυνάμεις της Αριστεράς και της δημοκρατίας, σε κάθε ευαίσθητο πολίτη να παλέψουν ενάντια στον ρατσισμό και για την άμεση θέσπιση ενός αποτελεσματικού αντιρατσιστικού νόμου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By