Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

ΚΕΠΕ: Επενδύσεις 37,6 δισ. έγιναν στην Ελλάδα σε δυο χρόνια

Σε καλά επίπεδα οι εκτιμήσεις και για τον προϋπολογισμού του 2015

xrhmata

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσα στην διετία 2012-2014 έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα 37,6 δισ. ευρώ.

«Ωστόσο, στον αντίποδα, έχουμε πολλά παραδείγματα περιπτώσεων όπως αυτά της αξιοποίησης του Ελληνικού και της Οξυάς, που έχουν αναβληθεί λόγω δικαστικών προσφυγών. Στις αποκρατικοποιήσεις, σίγουρα παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας» τονίζει o πρόεδρός του ΚΕΠΕ Νικόλαος Φίλιππας.

Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, ο κ. Φίλιππας σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015 (σύμφωνα με το προσχέδιο ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 εκτιμάται σε 2,9%).

Ειδικότερα, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 1,85% και 2,07% αντίστοιχα. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα έχει ουσιαστικές, αλλά και ψυχολογικές συνέπειες στις αγορές, αλλά και στην κοινωνία, αφού θα αισθανθεί ότι οι θυσίες της δεν πήγαν χαμένες, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα επέστρεψε το 2014 με επιτυχία στις αγορές, ενώ για πρώτη φορά από το 1948 παρουσίασε «δίδυμα» πλεονάσματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By