Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Κλειδί» για την ταυτότητα του νεκρού το DNA του σκελετού

«Μπορούμε να αναδομήσουμε και το πρόσωπό του, ακριβώς όπως κάναμε με τη Μύρτιδα»

amfipoli_persefoni

Ο σκελετός του νεκρού που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης θα λύσει το μυστήριο της ταυτότητας του, σύμφωνα με τους επιστήμονες και μάλιστα αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα. Η ηλικία, τα αίτια θανάτου, το φύλο, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του αλλά μέρι και τις ασθένειες που είχε περάσει, θα απαντηθούν μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας  που εφαρμόζεται πλέον σε ελληνικά εργαστήρια

«Μπορούμε να αναδομήσουμε και το πρόσωπό του, ακριβώς όπως κάναμε με τη Μύρτιδα», εξηγεί ο πλέον ειδικός καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης στα «Νέα».

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Όπως εξηγεί, «το πρώτο που μπορούμε να μάθουμε μόλις τον δούμε είναι εάν είναι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό μπορεί να το προσδιορίσουμε με «μια ματιά» από τα οστά της λεκάνης. Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα οστά, μπορούμε να μάθουμε το φύλο από το κρανίο».

«Για να βρούμε τη χρονολογία που πέθανε», συνεχίζει, «θα κάνουμε τεστ με ενεργό άνθρακα. Τα αποτελέσματα χρειάζονται περίπου έναν μήνα, ίσως και λιγότερο».

Ως προς το πρόσωπο, εξηγεί πως «εάν υπάρχει κρανίο, φυσικά και μπορούμε να αναδομήσουμε και το πρόσωπο και να δώσουμε τη μορφή ακριβώς όπως έγινε και με τη Μύρτιδα». Ασφαλείς απαντήσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαγρηγοράκη, θα έχουμε σε λιγότερο από δύο μήνες, ίσως και σε έναν αν γίνουν διαδικασίες εξπρές.

By