Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Κούρκουλας: Να ανασκευάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση Ήσυχου

«Πρόκειται για επικίνδυνες μπαρούφες, που μπορεί να αξιοποιηθούν από τους αντιπάλους μας»

isixos

 

Να επανορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών, Κώστα Ήσυχου (πως η κυβέρνηση υποδαυλίζει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας «για να καλύψει την ανεπάρκειά της»), ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΙ 100.3).

«Τι εννοεί ο κ. Ήσυχος, εμείς στείλαμε το καράβι να κάνει βόλτες; Πρόκειται για επικίνδυνες μπαρούφες, που μπορεί να αξιοποιηθούν από τους αντιπάλους μας» τόνισε και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα στάθηκε με σύνεση και ψυχραιμία στις προκλήσεις».

«Είναι σαφές πως δεν επιθυμούμε την ένταση» πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλας και σημείωσε: «αλλά δεν μπορούμε να μην επισημαίνουμε την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ακριβώς το έκανε εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες τις προάλλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απλώς άλλο ένα δείγμα ερασιτεχνισμού και ανευθυνότητας και αυτό δεν επανορθώνεται δια της σιγής. Πρέπει να κάνει δημόσια δήλωση επανόρθωσης».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κύπρο καθώς και στην επικείμενη τριμερή σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται στο Κάιρο, ο κ.Κούρκουλας μίλησε για «διπλωματικές προσπάθειες πολλών μηνών, για να διαμορφωθεί μια σχέση συνεργασίας με γειτονικές χώρες σε ένα κλίμα ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και η τριμερής σύνοδος είναι ένας πόλος σταθερότητας σε τούτη τη συγκυρία».

Σε ερώτηση σχετική με ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το σχήμα συνεργασίας, ο κ.Κούρκουλας παρατήρησε ότι «δεν θα ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να χαράξουμε την εξωτερική μας πολιτική. Εμείς επιζητούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονες» τόνισε και πρόσθεσε πως «αν οι σχέσεις της “Αγκυρας με το Κάιρο είναι σε χαμηλό σημείο σήμερα, αυτό είναι θέμα της Τουρκίας που δεν μας αφορά».

Ως προς την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλγερία, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι διαπίστωσε την «οφθαλμοφανή βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, που είχε δοκιμαστεί από το τσουνάμι της κρίσης. Οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε κάνει απέδωσαν και η συνεργασία μας πια στην περιοχή είναι πολύ πιο στενή. Στην Αλγερία διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια σαφής βούληση προώθησης της συνεργασίας, υπάρχει μια σύμπτωση στις αναλύσεις μας και μεγάλα περιθώρια επιχειρηματικής συνεργασίας στο πλαίσιο του πενταετούς προγραμματισμού δημόσιων επενδύσεων που κάνει η χώρα – που είναι πολύ μεγάλη και πολύ πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα» κατέληξε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By