Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Κρίσιμο για την Λευκωσία το  Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες αφού ο νέος υπουργός Οικονομικών συναντάται για πρώτη φορά με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ σε σχετική δήλωση ανακοίνωσε πως θα νέο σχέδιο για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Βασικοί στόχοι του Μ. Σαρρή, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στην εφημερίδα «Πολίτης», είναι να αποκλειστεί το «κούρεμα»  των κυπριακών καταθέσεων και να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του μνημονίου με την Tρόικα.

Οι Βρυξέλλες από την μεριά τους φαίνεται να ζητούν ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος, γεγονός που δημιουργεί ισχυρότατες αντιδράσεις από την κυπριακή αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή κριτική στην στάση του Βερολίνου απέναντι στην Κύπρο ασκεί ο αρμόδιος για τα οικονομικά της Ε.Ε επίτροπος, Ολι Ρεν. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel επισήμανε ότι, «ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία». Με τον τρόπο αυτό τονίζει την συστημική σημασία της Κύπρου για την ευρωζώνη.
[space size=»30″]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By