Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

«Κόμματα θέλουν να κάνουν την Ελλάδα… Αλβανία»

Πως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος το σχέδιο Β’ και την επιστροφή στη δραχμή

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

«Εναλλακτικές για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στα δυο νέα κόμματα, των Αλέκου Αλαβάνου και Θεόδωρου Κατσανέβα, τα οποία τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η εφημερίδα επιχειρεί μια σύγκριση του κόμματος του Αλέκου Αλαβάνου, τον οποίο αποκαλεί πνευματικό πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σχολιάζει, «το κόμμα ‘Σχέδιο Β’ εμφανίζεται πιο μετριοπαθές από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι πιο ριζοσπαστικό.

Ο Τσίπρας μπορεί να καλεί σε αντίσταση εναντίον των υποτιθέμενων γερμανικών υπαγορεύσεων και να ζητά να αγνοηθούν οι διαπραγματευτές της τρόικας όταν αυτοί πάνε στην Αθήνα, υποστηρίζει όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμένει εντός της Ευρωζώνης. Το ‘Σχέδιο Β’, αντίθετα, δηλώνει πως όποιος τάσσεται κατά της πολιτικής λιτότητας θα πρέπει να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

 Είναι λύση η έξοδος από το ευρώ; Είναι λύση η έξοδος από το ευρώ;

Όσον αφορά το κόμμα του Θεόδωρου Κατσανέβα, η FAZ σημειώνει αναφέροντας τις δηλώσεις του σχετικά με τις ελλείψεις που θα σημειώνονταν στην αγορά εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη: «Ακόμα και η Αλβανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ή η Αιθιοπία έχουν δικό τους νόμισμα, αλλά παρόλα αυτά κάνουν εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

katsanevasΓιατί δεν θα μπορούσε να το κάνει και η Ελλάδα; Σε τελική ανάλυση η Ελλάδα εισήγαγε πετρέλαιο και πριν από την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά ίσως ο Κατσανέβας να έπρεπε να επεξεργαστεί λίγο περισσότερο τα επιχειρήματά του. Η σύγκριση με την Αιθιοπία ή την Αλβανία δεν πρόκειται μάλλον να πείσει τους Έλληνες να επιστρέψουν στη δραχμή».

Πηγή: DW

(Visited 1 times, 1 visits today)
By