Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Κύπρος: Τέσσερα μνημονιακά νομοσχέδια ενέκρινε η Βουλή

Αναμένεται να δοθεί «πράσινο» φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο

kupros-euro

Τέσσερα μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 600 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Δύο από αυτά αφορούν τη δυνατότητα των φορολογικών Αρχών να δεσμεύει ή να προβαίνει σε κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων οφείλονται φόροι 526 εκατ. ευρώ από 72.000 φορολογούμενους και στον ΦΠΑ 421 εκατ. από 24.000 άτομα.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να δοθεί αργότερα σήμερα από το Eurogroup, το οποίο συνέρχεται στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα μελετήσουν την τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας, σύμφωνα με την οποία το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η υλοποίησή του είναι «πάρα πολύ καλή» αν και το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να συνιστά πρόκληση για την κυπριακή οικονομία.

Άλλα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αποφασίζει με βάση τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By