Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Κύπρος: Ψηφίστηκε το μνημονιακό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή

kupros-bouli

Με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή, η Κυπριακή βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων κατοικιών που αποκτήθηκαν με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Υπήρξε συναίνεση και υιοθετήθηκαν αρκετές τροπολογίες που πρότεινε η αντιπολίτευση.

Με την έγκριση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της έκτης δόσης από τη τρόικα. Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια καθώς ξεκίνησε με καθυστέρηση γύρω στις 12:30 ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 10:30. Μέχρι και την έναρξη της, γίνονταν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις στα κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ στην Βουλή μετέβησαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής διακόπηκε δύο φορές. Η πρώτη διακοπή έγινε μετά από αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ για να μελετήσει τις τροπολογίες.

Με την επανέναρξη της συνεδρίας 25 λεπτά μετά, το σώμα διαπίστωσε ότι απουσίαζαν από την αίθουσα ο πρόεδρος και μέλη της κοινοβουλευτικής οικονομικών. Από την αίθουσα απουσίαζε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ως εκ τούτου η συνεδρία της ολομέλειας διακόπηκε εκ νεόυ.

την διάρκεια των διακοπών υπήρξαν συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η Βουλή ενέκρινε ακόμα απόφαση με την οποία καλείται η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2014 να καταθέσει νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας προκειμένου να προστατευθούν από τις εκποιήσεις οι ευάλωτες ομάδες πολιτών. Αν δεν κατατεθεί το νομοσχέδιο τότε ο νόμος για τις εκποιήσεις θα πάψει να ισχύει.

By