Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Κ. Περιστέρη: Είναι λυπηρό να δεχόμαστε μόνο πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε

Γραπτή δήλωση της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών σχετικά με τα σχόλια για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη

foto_8_amfipoli

«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή», τονίζει, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, σε δήλωσή της με την οποία απαντά στις απόψεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αμφίπολη.

Η Κ. Περιστέρη χαρακτήρισε «αντιεπιστημονικό», να εκφέρει κάποιος μέσα από ένα γραφείο άποψη για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί και πρόσθεσε ότι «η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων».

Η ίδια αρνήθηκε για ακόμα μια φορά πως ασκείται οποιοδήποτε είδος πίεσης και διευκρίνισε ότι η επιστημονική ομάδα «δουλεύει με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του».

Άλλωστε, σύμφωνα με την κ. Περιστέρη, τα όσα αναφέρει επιβεβαιώνονται και με την προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου video. Η ίδια διευκρινίζει ότι «στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί «σκαρπέλο», δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο. Ο χώρος ο οποίος ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε , αλλά με ανασκαφικό στρώμα».

Τέλος, χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά «λυπηρό» για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύει με τους συνεργάτες της, εκφράζοντας ταυτόχρονα και το παράπονό της για το γεγονός ότι «δεν άρθρωσε κανείς από αυτούς έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By