Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

«Λάθος η πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη»

Καταιγιστικός στο βιβλίο του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

germania kol

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τετάρτη επιρρίπτει σοβαρές κατηγορίες στον διάδοχο του Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο 84χρονος σήμερα Κόλ, θεωρεί ότι τα δύο μεγαλύτερα λάθη της γερμανικής πολιτικής που τον ακολούθησε ήταν η πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην ευρωζώνη και προέβη σε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας«, αναφέρει ο Χέλμουτ Κολ στο βιβλίο του, το οποίο παρουσιάζει αύριο στη Φρανκφούρτη μαζί με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι αποφάσεις αυτές ανήκουν σε μια σειρά βασικών εσφαλμένων εξελίξεων τις οποίες αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ΕΕ, στην ευρωζώνη και σε μεμονωμένες χώρες μέλη». Οι λανθασμένες αυτές εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύθηκαν στη συνέχεια από λανθασμένες αποφάσεις στις χρηματαγορές.

Ο πρώην καγκελάριος εξαπολύει δριμεία επίθεση στον σοσιαλδημοκράτη διάδοχό του, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που συνέβη εδώ συνιστά όντως ντροπή για τη γερμανική πολιτική και, παράλληλα, προδοσία στη στενή γαλλογερμανική συνεργασία, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να στραφεί κατά του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως όμως έπραξε».

Την ίδια ώρα ο Χέλμουτ Κολ αντικρούει την κριτική που θέλει τα κατασκευαστικά σφάλματα του ευρώ ή της οικοδόμησης της Ευρώπης να ευθύνονται για την κρίση χρέους. Αντιθέτως, ο ίδιος χαίρεται, όπως τονίζει, που υπάρχει το ευρώ ως ισχυρό καταφύγιο για την Ευρώπη. Οι ελπίδες που συνέδεσαν πολλοί με το ευρώ για μια βαθύτερη συνεργασία στην Ευρώπη μπορούν να εκπληρωθούν εάν επιστρέψουμε βήμα βήμα, αλλά όσο το δυνατό γρηγορότερα σε μια κοινότητα σταθερότητας και πίστης στο δίκαιο, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπογραμμίζει ότι τώρα η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. Διευκρινίζει ωστόσο ότι όσο ήταν ο ίδιος καγκελάριος, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για να ενταχθεί εξαρχής η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η χώρα βρισκόταν ήδη τότε σε μια κατάσταση «η οποία ήταν φανερή σε όποιον κοιτούσε λίγο πιο προσεκτικά ενώ δεν έλειπαν και οι προειδοποιήσεις», γράφει ο Χέλμουτ Κολ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By