Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Λαγκάρντ: «Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο»

Υπάρχει ανάγκη για «προληπτική στήριξη» της Ελλάδας

lagarde800_101213

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη «προληπτικής στήριξης» της Ελλάδας ώστε να αποδίδει συνεχώς θετικό αποτέλεσμα αλλά και «εξέλιξη» της σχέσης τρόικας – Ελλάδας, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Επιπλέον, η ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο νωρίτερα απ΄ό,τι προβλέπεται.

Η Κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, τονίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

«Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας δανειστών με Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της» και ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ελλάδας μετά από ερώτηση κατά πόσον η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη «χρηματοδοτική στήριξη» του ΔΝΤ και της ΕΕ και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης», με πιθανότητα 35-40%, και ότι μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποφευχθεί», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, προκειμένου η ευρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του ’90.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει να συμβαδίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας και πως θα πρέπει να υπάρξουν «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές», δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές.

Μεταξύ άλλων, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην 70χρονη επέτειο του ΔΝΤ και στη γενικότερη αποστολή του για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μέσα από δανειακές συμβάσεις και παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

Μίλησε επίσης για τις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για την «απειλή» του ιού Έμπολα στην ανθρώπινη υγεία και τη διεθνή οικονομία, για την ανάγκη «άμεσης αντιμετώπισης» των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειές τους στην οικονομία, ενώ πάλι έδωσε έμφαση στην «υψηλή ανεργία» και την «αυξανόμενη ανισότητα», που αποτελούν «εμπόδιο» για την παγκόσμια ανάπτυξη, επισημαίνοντας κυρίως την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και τους νέους.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «μείγμα» με «τολμηρές πολιτικές» για να δοθεί «νέα ώθηση» και να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης)» που «επισκιάζει το μέλλον», συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά, σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αναφορές, τόσο στην αρχική τοποθέτησή της, όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις, έκανε για τα ζητήματα της Ουκρανίας, το «αυξημένο ενδιαφέρον» αφρικανικών χωρών για στήριξη από το ΔΝΤ και το «μεταβατικό στάδιο» αραβικών κρατών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), περί αναθεώρησης των προβλέψεων όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014 στο 3,3%, έναντι 3,4% που ήταν η εκτίμηση του Ιούλιο, ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4% όπως αναφερόταν τον Ιούλιο.

Στην έκθεση του ΔΝΤ προσδιορίζεται στο 0,8% η μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και στο 1,3% το 2015. Αντίθετα πιο ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται ανάπτυξη 2,2% το 2014 και 3,1% το 2015, όπως και για την Κίνα που θα αναπτυχθεί με 7,4% το 2014 και 7,1% το 2015.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η επόμενη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο του 2015, στη Λίμα του Περού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By