Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Λυκουρέντζος: Συνεχίζεται η σπατάλη στην Υγεία

Πρόταση από Σούρλα για ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων

farmakaΗ αδιαφάνεια και η σπατάλη συνεχίζουν να «χτυπούν» τις υποδομές υγείας, δήλωσαν σε ημερίδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.

Σε παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρθηκε πως ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1.087 ευρώ, επισημάνθηκε στην ημερίδα, με θέμα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας». Αντίστοιχα, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό διατίθεται προς 1.000 ευρώ.

«Διαφάνεια δεν σημαίνει πως μερικοί μπορούν να κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο κ. Σούρλας, ο οποίος προ εξαμήνου διαβίβασε στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία.

Ο κ. Σούρλας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  πρότεινε ως λύση στην κερδοσκοπία την ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων και άλλων ιατρικών προϊόντων τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός αυτής της εβδομάδας στη Βουλή για τις εναρμονισμένες πρακτικές. Θα υπάρξει επίσης ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και συμπεριφοράς.

«Δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους» είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By