Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Μέρκελ: Θα πάψουμε να στηρίζουμε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε

Λόγω της επιμονής του Κάμερον να θέσει όριο στον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Ε.Ε που θα μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

cameron-merkel797

Η επιμονή του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει όριο στον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούν να μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αναγκάσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να διακόψει τις προσπάθειές της για να κρατήσει τη Βρετανία εντός της Ε.Ε, υποστηρίζει το περιοδικό Σπίγκελ.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε, τον Οκτώβριο, η Μέρκελ προειδοποίησε τον Κάμερον ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την παραμονή της στην Ένωση, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πέραν του «σημείου» αυτού, το Βερολίνο θα πάψει να αγωνίζεται για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε.

Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης εξήγησε ότι βασική αιτία της διαφωνίας είναι η πρόθεση του Κάμερον να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη Βρετανία.

Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στο περιθώριο της συνόδου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ σημείωσε στον Κάμερον ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να ανακοινώσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε εάν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο.

Η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι αν και αντιμετωπίζει με κατανόηση μερικά αιτήματα της Βρετανίας από την Ε.Ε -για παράδειγμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας- δεν υποστηρίζει την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.

By