Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών

Μαραθώνιες εφ” όλης της ύλης διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας, θα διεξαχθούν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, που θα ξεκινήσουν το πρωί και θα συνεχιστούν καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπως το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα, ο προϋπολογισμός του 2014, η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το σχέδιο διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κώδικας των δικηγόρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Νωρίς το απόγευμα, θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής “Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, καθώς οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές τη διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ.

Το  μείζον πρόβλημα όσον αφορά στα ΕΑΣ είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004-2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία.

Επίσης, για την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί η συνάντηση της αντιπροσωπίας των δανειστών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Βρούτση. Το Σάββατο αναμένεται να δουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την Κυριακή να επισκεφθούν εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα, αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω email, απέρριψε το το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των τριών αμυντικών βιομηχανιών και ζητά να κλείσουν άμεσα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις, ζητώντας μία λύση ΕΡΤ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα μπουν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διαχωριζόταν σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό την εκποίηση του πρώτου και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο δεύτερο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By