Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Μειώνεται κατά 50% το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ

Το επίδομα από την 1.1.15 και μετά καταργείται εντελώς

oaed

Μειωμένο κατά 50% θα υποχρεωθούν να λάβουν το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ πάνω από 300.000 οικογένειες από την 1η Ιουλίου έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του Οργανισμού που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr, το επίδομα από την 1.1.15 και μετά καταργείται εντελώς. Ο λόγος είναι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, που τέθηκε σε ισχύ από 1.7.14 και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των αντίστοιχων κονδυλίων για να καλυφθεί το επίδομα.

Υπενθυμίζεται ότι το οικογενειακό επίδομα χορηγείται σε όσους ασφαλισμένους του ΙΚΑ δεν μπορούν να το λάβουν με βάση τη συλλογική ή την κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπόκεινται, στον επαγγελματικό κλάδο που δραστηριοποιούνται. Το ποσό που χορηγείται διαφοροποιείται ανάλογα με τα παιδιά του κάθε δικαιούχου. Η χορήγησή του γίνεται μία φορά τον χρόνο και έως τώρα ο Οργανισμός το έδινε στους δικαιούχους, τμηματικά κατά το β” εξάμηνο κάθε έτους. Φέτος, θα το λάβουν μειωμένο κατά τι ήμισυ, με βάση τις περικοπές που αποφασίστηκαν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για οικογένειες με ένα παιδί το επίδομα ήταν έως τώρα 98,64 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουλίου και μετά μειώνεται στα 49,32 ευρώ. Για οικογένειες με δύο παιδιά το επίδομα ήταν 295 ευρώ και μειώνεται στα 147,84 ευρώ. Για οικογένειες με τρία παιδιά το οικογενειακό επίδομα ήταν 707,8 ευρώ και με τη μείωση, θα υποχωρήσει στα 332,76 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, υποχώρησε κατά το ήμισυ η εισφορά που κατέληγε στη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά τι θα γίνει με το συγκεκριμένο επίδομα, αν δηλαδή θα βρεθούν κονδύλια για να συνεχίσει να χορηγείται στις 30.000 γυναίκες που έγιναν πρόσφατα μητέρες και λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή, ή εάν θα το μειώσει ή θα το καταργήσει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By