Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

«Μετρημένες» οι απώλειες καταθέσεων τον Μάρτιο

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας «άντεξε» την κρίση στην Κύπρο, ενώ παρουσιάζεται και συνεχιζόμενη τάση επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό.

Του Νίκου Φιλιππίδη

euromoneyΜε περιορισμένης κλίμακας απώλειες καταθέσεων πέρασε και την κυπριακή κρίση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη η τάση επιστροφής των καταθέσεων που έχει διαμορφωθεί από τον Δεκέμβριο και μετά δεν έχει ανακοπεί και εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ και προσέγγισαν τα 164 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά από το ναδίρ του περασμένου Ιουνίου σε αύξηση κατά 13 δισ. ευρώ.

Σημαντικό μέρος των εισροών, περίπου 500 εκατ. ευρώ, αφορά εισροές από κυπριακές τράπεζες προς ελληνικές. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 160,9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2012 στα 161,4 δισ. ευρώ και τον περασμένο Νοέμβριο στα 155,8 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας αποτυπώνεται και στη μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα σε ρευστότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιανουαρίου ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα περιορίστηκε στα 107,64 δισ. ευρώ έναντι 121,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και 128,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By