Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Με άγνωστο παραλήπτη πάνω από 18 χιλιάδες συντάξεις

ergasias asfalisi

 

Την αναστολή τους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

 

Πάνω από 18 χιλιάδες συντάξεις (γιατί την ακρίβεια 18.228) καταβάλλονταν χωρίς τα ταμεία να γνωρίζουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των φυσικών προσώπων στα οποία κατέληγαν.

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Το στοιχείο αυτό έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνοντας παράλληλα την αναστολή της πληρωμής των συντάξεων αυτών έως ότου ελεγχθούν τα στοιχεία. Οι συντάξεις …αγνώστου παραλήπτη αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των συντάξεων, της τάξης του 0,4% αφού καταβάλλονται 4.412.797 συντάξεις από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.  Από την πλευρά του υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται πως θα ελεγχθεί το θέμα και θα αποδοθούν οι ευθύνες.  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τονίζει χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκινήσει μία τιτάνια προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα με έμφαση τον έλεγχο των μητρώων των συνταξιούχων. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Ήδη, από τις 21 Δεκεμβρίου 2012, δημιουργήσαμε στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μια ενιαία βάση ηλεκτρονικών αρχείων όλων συντάξεων και των συνταξιούχων της χώρας, που αποτελεί τομή για τη χώρα μας. 

Επίσης με εντολή μου, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν σε καθολική αυτοπρόσωπη απογραφή των συνταξιούχων τους.
Τα ευρήματα, δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια.
Για την υπόθεση των αταυτοποίητων συντάξεων που θα ανασταλούν οι πληρωμές, έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ειδικός λογαριασμός όπου θα παρακολουθούνται μία προς μία και οι 18.228 περιπτώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Όπου εντοπιστούν ευθύνες, απ’ όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα.
Άλλωστε με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε στη Βουλή όλοι θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν».

[space size=»30″]

 

 

By