Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Με «οδηγό» τον ΟΟΣΑ η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας

Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ στάθηκε οδηγός στα σημεία της συμφωνίας, που φέρνει αλλαγές στα βασικά θέματα

stourn_troika622_100313

Με συμφωνία στα μέτρα των αρχικών κυβερνητικών γραμμών ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα θέματα «αγκάθια» της μελέτης του ΟΟΣΑ σχετικά με τον ανταγωνισμό. Ωστόσο ο «φάκελος ΟΟΣΑ» που αριθμεί συνολικά 329 συστάσεις, δεν έχει κλείσει πλήρως, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια θέματα που θα κλείσουν τα επόμενα 24ωρα ή θα παραπεμφθούν οριστικά για το μέλλον.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής:

Γάλα

  • δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

Ασφαλιστικές εισφορές

  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ σημαντικό θέμα για την επιχειρηματικότητα

Φάρμακα – ΜΗΣΥΦΑ

  • Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.

Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.

«Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία»σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .

Βιβλία

  • -Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.

Ψωμί

  •  Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

 

Λάδι και γιαούρτι

Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ σχολίασε το ίδιο στέλεχος.

ΕΣΠΑ

Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By